5 Metode de creștere sănătoasă în business
”Iulia, dar cum să cresc afacerea? Cum să atrag mai mulți clienți?”
Știi vorba aceea ”Universul iți dă cât poți duce?”. Înlocuiește universul cu Dumnezeu, forță superioară, Buddha, Allah, sau în ce crezi tu. Ideea de a creste o afacere nu se rezumă doar la numărul de clienți. Lucrez cu o antreprenoare care are doi clienți și îmi spune că este prea mul. Și o cred. Deoarece felul în care lucra era foarte greu de gestionat.
Întâlnesc des ideea că cifra de afaceri se crește cu mai multe vânzari la clienți noi. Dar sunt aici să iți spun despre alte perspective.
Adoptarea de noi tehnologii
Tehnologia va continua să joace un rol important în creșterea afacerilor. Eu una nu mai pot trai fără automatizarea proceselor. La începutul carierei mele am lucrat pentru un antreprenor care se temea să facă astfel de investiții. Am văzut cât de greu a fost să își crească afacerea. Și mi-am spus că aceasta este o lecție de AȘA NU.
De asemenea, consideră integrarea social media în marketing și a uneltelor tehnologice în această direcție. Pentru că acestă combinație te ajută să servești simplu, rapid și ușor clienții.
Îmbunatățirea experienței clienților
Ce vreau să iți subliniez aici este faptul că poți avea cea mai bună cremă pentru psoriazis. Care vindecă perfect și miroase bine, este un produs excepțional. Dacă tu îl promovezi și clientul așteaptă 3 luni ca să îl primească după ce l-a comandat, crede-mă vei avea putini clienți.
Astăzi, ai nevoie să le oferi clienților o experiență de neuitat. Amintește–ți că există concurență pe piață. Și nu, crede-mă pe cuvânt în ziua de astăzi, nu există să nu ai concurență. Ci, mai degrabă, nu o cunoști.
Un serviciu excelent este esențial pentru fidelizarea clienților și creșterea afacerii.
Investește în formarea echipei tale de suport, livrare(dacă ai produse fizice), SLA (la servicii) și asigură-te că fiecare interacțiune cu clienții este pozitivă.
Folosește feedback-ul clienților pentru a îmbunătăți produsele și serviciile tale. De asemenea, consideră implementarea unor programe de loialitate și recompense pentru a încuraja clienții să revină.
ATENȚIE! Nu accepta clienți în plus doar pentru a crește cifrele, fară să ai capacitatea de livrare. Nu faci altceva decât să iți strici reputația pentru că începi să livrezi mai puțină calitate.
Diversificarea ofertei de produse sau servicii
Pentru a atrage noi clienți și a satisface nevoile celor existenți, ia în considerare diversificarea ofertei tale.
Realizează studii de piață pentru a identifica cerințele neacoperite ale clienților. Dezvoltă noi produse sau servicii care să le satisfacă. Diversificarea poate include extinderea gamei de produse, lansarea de servicii complementare sau chiar explorarea unor piețe noi.
Spre exemplu, dacă activezi în zona e-commerce și vinzi produse fizice, poți oferi consultanță altor antreprenori care vor sau sunt deja în aceasta branșă. Sau poți vinde cursuri despre poziționarea pe piață a unui produs. Și poți învăța mai multe lucruri despre cum să faci cross-sales sau up-sales.
Încheie parteneriate pe produse sau servicii complementare
Este o metodă pe care eu am învățat-o atât de la comercianții turci cât și de la compania olandeză în care am activat. Ce fac olandezii (care istoric vorbind sunt numiți cei mai buni comercianți) este să încheie parteneriate strategice.
Spre exemplu, dacă au nevoie să importe un anumit produs din China, caută în piață (mai departe de zona lor de desfacere) să vadă cine mai vinde acel produs. Încheie o colaboare și plasează împreună o comandă mai mare.
Părțile bune aici sunt că ei obțin clar un preț mai bun pentru că negociază pe cantitate mai mare, se împart cheltuielile de transport și automat se împart și riscurile. Și activează fiecare pe bucățica lui de piață. Știu că în Romania suntem mai reticenți la astfel de practici, dar merită încercat.
Poate că marja ta va fi mai mică decât a partnerului tău, însă tot va fi un plus în vânzări. Și, mai ales clientul tău va tine minte că găsește la tine și acele produse și nu mai este nevoit să mai caute. That”s a win!
Extinderea pe piață internațională
Sună foarte bine, așa-i?
Expansiunea pe piețele internaționale poate oferi oportunități semnificative de creștere. Realizează o analiză detaliată a piețelor internaționale care ar putea fi relevante pentru afacerea ta și dezvoltă o strategie de intrare pe piață.
Ia în considerare parteneriatele cu distribuitori locali, adaptarea produselor și serviciilor la preferințele culturale și lingvistice locale și utilizarea canalelor de marketing internațional.
Când efectuezi o astfel de analiză, consultă-te cu un expert local și un avocat care cunoaște legile în țara unde vrei să activezi. Pentru că astfel, vei fi la curent cu legislația, taxele pe care le ai de achitat, riscurile financiare, precum și ce tipuri de canale de marketing poți folosi.
În Arabia Saudită spre exemplu se folosește foarte des X (Twitter), Instagram, TikTok. Facebook foarte puțin spre deloc. Este important să iți faci temele bine ca să nu te trezești mai apoi că arunci pe fereastră bani, timp.
Creșterea afacerii tale în 2024 necesită o combinație de inovație, adaptabilitate și focalizare pe client.
Fiecare dintre aceste strategiile prezentate mai sus poate contribui la consolidarea și extinderea afacerii tale, oferindu-ți avantajul competitiv necesar pentru a prospera în 2024.
Sper că aceste informații ți-au fost de folos ca să ai o creștere simplă, rapidă și ușoară.