Diferența dintre o afacere de succes și o afacere sortită eșecului
În lumea afacerilor, succesul și eșecul sunt două fețe ale aceleași monede. Mulți antreprenori se întreabă ce anume face diferența între o afacere prosperă și una care eșuează.
Deși nu există o formulă magică pentru succes, există câteva diferențe esențiale care separă afacerile de succes de cele sortite eșecului.
Din experiență mea, atât din poziția de lider în alte companii și corporații, cât și din postura de consultant, un element pe care eu l-am observant definitoriu, este deschiderea fondatorului sau a echipei de management către educare continuă și schimbare.
O afacere poate creste până la nivelul de dezvoltare al celui care a creat-o sau a echipei de management desemnată. Însă, și să ai o echipă de management sau un CEO care să iți conducă firma, ai nevoie de dezvoltare în zona afacerii să știi ce să îi ceri acelui CEO și să înțelegi când nu performeaza (asta înainte să iți ducă firma spre faliment).
De asemenea, ai nevoie de inteligenta conversațională, inteligenta emoțională pentru a putea să te detașezi de alegerile pe care le face persoana desemnată.
În plus, că fondator, ai nevoie să te dez-îndrăgostești de produsele sau serviciile tale astfel încât să permiți firmei să crească. Să înțelegi că piața este în schimbare și numai cine înțelege trendul sau crează unul poate nu numai să supraviețuiască ci și să crească.
Așa că uite câteva elemente pe care să le iei în calcul în cazul în care ești antreprenor sau CEO:
Viziune și Planificare strategică
Eu de fel, sunt plină de idei, și mulți dintre antreprenori, sunt oameni cu idei, oameni care creează contextul fain pentru o afacere. Doar că, așa cum am fost și eu, lipsește un action plan. Adică o planificare clară și focusata pe atingerea viziunii. Aici este foarte bine de setat acele obiective SMART în mod holistic.
Capacitate de pivotare
Obiectivele Smart au nevoie și de revizuire. Am întâlnit și cazuri în care antreprenorii aveau setate obiectivele și le măsurău însă așa rămâneau: măsurate. Ai nevoie clar după aceea să iei niște decizii în urma măsurătorilor. Iar dacă obiectivele nu ți-au adus rezultatele dorite, să înțelegi în ce direcție diferită să îți îndrepți afacerea: adică să pivotezi.
Adaptabilitate și flexibilitate
Iar pentru pivotare ai nevoie exact de aceste două elemente: adaptare și flexibilitate. În piața actuală, să introduci noi tehnologii, să ai sisteme de măsurare performante, să fii deschis la idei noi este diferența dintre o afacere sănătoasă și una care se duce spre faliment. Ba mai mult, adaptarea la noua forță de munca, la mindsetul și provocările lor sunt un must.
Managementul resurselor
O afacere de succes gestionează eficient resursele disponibile, inclusiv timpul, finanțele și talentul. Ele investesc în dezvoltarea angajaților, utilizează tehnologia pentru a îmbunătăți eficiența și mențin un control riguros al costurilor.
Pe de altă parte, afacerile sortite eșecului au adesea probleme cu gestionarea resurselor. Ele pot cheltui excesiv pe aspecte neesențiale, pot neglija formarea angajaților și pot avea dificultăți în menținerea unui flux de numerar sănătos. Aceste deficiențe pot duce la pierderi financiare și la faliment.
Orientarea către client
Stiu că sunt mulți guru care au adoptat în ultima perioada stilul franțuzesc de ”clientul NU are niciodată dreptate” și cred că produsul sau serviciul lor este cel mai strălucit, cel mai bun. Și poate este, însă având acest tip de mentalitate, te împuști singur în picior.
Au atitudine de ”Steve Jobs în devenire” cum îi spun eu și cred că oamenii trebuie să se adapteze la produsele lor. Sigur, poți avea astfel de produse, însă poți avea aceasta atitudine când ești deja lider de piață într-un produs sau cel puțin ai o cota buna de piață într-o tara.
Afacerile de succes pun clientul în centrul tuturor activităților lor. Ele ascultă feedback-ul clienților, își ajustează produsele și serviciile pentru a răspunde nevoilor acestora și se străduiesc să ofere o experiență de neegalat. Satisfacția clienților este o prioritate absolută.
Diferența dintre o afacere de succes și una sortită eșecului se reduce la câteva factori esențiali: viziunea și planificarea strategică, adaptabilitatea și flexibilitatea, managementul eficient al resurselor, orientarea către client și inovația. Înțelegerea și aplicarea acestor principii pot face diferența între succes și eșec.
Să îți fie de folos și sper că acest articol ți-a ușurat drumul tău de lider și antreprenor.