Cel Mai Mare Mit despre Comunicare

Imagine cu două cărți, una despre cum să îți îmbunătățești abilitățile de conversație și cealaltă despre strategii eficiente de negociere

 

De curând am ascultat un domn trainer de vânzări, nu vreau să îi dau numele pentru că nu vreau să îi fac reclama și nici să îl recomand. Uneori merg la cursurile oamenilor pe care nu îi plac special ca să aud și opinii diferite de ale mele.

Mă ajută să îmi dezvolt gândirea critică.

Însă consider că în acest caz, domnul a dat-o rău de gard. A dat mai departe în sesiune un mit pe care de altfel îl aud la mulți profesioniști, și este cauza nu numai a vânzărilor scăzute, relațiilor defectuoase de afaceri, însă și în cuplu.

Și anume:

 

”Dacă știi să vorbești, știi să comunici.”

 

Iar acest domn susținea că sigur asta te va duce la vânzări semnificative.

Legat de comunicarea in vânzări, voi face un articol separat sau webinar, însă azi vreau să sparg acest mit.

Am întâlnit în viața de zi cu zi destui oameni care vorbesc dar nu spun nimic. Cum le spun eu au ”vomă verbală”. Știu, poate fi un pic dezgustatoare imaginea, însă cred ca este cea mai bună descriere a vorbitului fără noimă, fără a transmite de fapt nimic.

Și vezi asta peste tot in social media, la TV, în campanii electorale, etc. Ba chiar și în multe săli de cursuri.

Să știi să vorbești nu înseamnă automat că știi să comunici eficient.

𝐕𝐨𝐫𝐛𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐨 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐢.

Comunicarea eficientă presupune în linii mari: 

Ascultare activă: Când doar vorbești fără să asculți, riști să ratezi indicii importante despre ceea ce își dorește cu adevărat clientul, partenerul, etc

Empatie: Este esențial să te pui în locul clientului și să îi înțelegi perspectivele și preocupările. Acest lucru construiește încredere și relații de durată.

Mesaje clare și relevante: Nu este vorba doar despre cât de bine poți delega sarcini sau prezenta un produs, ci despre cât de bine poți arăta cum îndeplinirea acelei sarcini contribuie la atingerea obiectivelor de carieră a angajatului, sau a echipei, a departamentului sau cum acel produs satisface nevoile specifice ale clientului.

 

Succesul în a crea o conexiune cu angajații, cu clienții, cu furnizorii înseamnă să poți transmite informațiile potrivite, la momentul potrivit, în modul potrivit, și să poți crea un dialog autentic cu interlocutorul.

Câteva dintre lucrurile care m-au ajutat pe mine au fost următoarele:

1. Să ascult mai mult. Și când mă refer la ascultat, mă refer la ascultare activă. Nu doar auzit. La a fi prezentă în moment, fără telefoane, distrageri și zgomot mental.

2. Să pun întrebări. Iar întrebările le pun sub forma asta : ”Eu înțeleg asta, este ceea ce ai vrut să transmiți?” Sau să pun întrebări de clarificare pentru mine, înțelegând că felul în care eu gândesc nu este la fel cu al interlocutorului.

3. Să adaptez mesajul: vorbesc și scriu diferit în funcție de client, furnizor, generație, gen.

4. Să fiu autentică. Să spun NU ȘTIU dacă se întâmplă asta, să cer lămuriri sau informații suplimentare. Și mă concentrez pe ce pot aduce eu valoros în discuție.

5. Solicit feedback: După fiecare interacțiuni întreb cum i s-a părut, ce pot îmbunătăți, ce i-a declanșat un trigger (dacă este cazul) ca mai apoi, să înțeleg cum mă pot exprima mai bine pentru a-i îndeplini nevoile.

 

În concluzie, comunicarea eficientă nu este despre cât de bine vorbești, ci despre cât de bine asculți, înțelegi și răspunzi nevoilor interlocutorului. Renunțând la mitul conform căruia “vorbitul este egal cu comunicarea”, poți construi relații mai solide cu cei din jur, fie că vorbim despre relațiile profesionale sau personale.

 

Iar dacă simți că ai nevoie de un mentor în comunicare și gestionarea conflictelor, scrie-mi la contact@iuliaivan.com pentru o soluție personalizată.

 

Sau hai să bem o cafea la o scurtă întâlnire gratuită ☺️

Ai link-ul mai jos